Оборудване за Заведения

Ако възнамерявате да отворите собствено заведение или ресторант, винаги възниква въпросът: Какво оборудване ви е необходимо и откъде можете да го закупите?

Ефективността на всяко заведение или ресторант, зависи не само от уменията и таланта на работещите в него готвачи, но и от качеството на оборудването, неговата конфигурация и компетентно използване. Едно е да приготвиш вкусно ястие у дома, а съвсем друго – да приготвиш същото ястие в много по-голямо количество и възможно най-бързо, за да не караш клиентите да чакат. За тази цел в ресторантите и заведенията се използва специално ресторантьорско оборудване, което помага не само да се увеличи скоростта на всички технологични процеси, но и да се подобри вкусът на приготвените ястия.

Какво трябва да знаем за професионалното оборудване за ресторант?

Кухненското оборудване за ресторанти и заведения се разделят на няколко групи в зависимост от сферата на приложение.

Хладилното оборудване – основните изисквания към хладилните системи са поддържане на постоянна температура и пълна херметичност. Заведенията обикновено разполагат със специални промишлени хладилници, оборудвани с по-мощни компресори, които могат да поддържат температурата дълго време в случай на временно прекъсване на електрозахранването.

Термично оборудване – за по-голямата част от заведенията и ресторантите, това е основата. Без оборудване за термична обработка не можете да готвите почти никакви ястия. Основните методи на топлинна обработка са пържене, варене, стерилизация и пастьоризация. Обикновено използваните видове топлинни уреди са:

  • готварски печки – електрически (50-60% ефективност), газови (60-65% ефективност), индукционни (90-95% ефективност);
  • фурни – те се делят на конвекторни фурни, фурни за закуски, за пица и такива на дървени въглища, като също така могат да бъдат еднокамерни или многокамерни в които могат да се приготвят различни продукти едновременно;
  • конвектомати – оборудване, което съчетава функциите на фурна, готварска печка, електрически тиган и фритюрник;
  • допълнително оборудване – котлони за палачинки, оризоварки, тостери и др.

Технологичното оборудване е за опростяване и ускоряване на процеса на приготвяне на храната: блендери, месомелачки, миксери, зеленчукорезачки, колбасорезачки, резачки за хляб, мелнички за сирене и много други. Цялото такова оборудване за заведения / оборудване за ресторант трябва задължително да отговаря на високи хигиенни стандарти и да е изработено от неокисляващи материали.

Оборудване за миене на съдове – по правило в ресторанти, заведения, барове и хотели се използват големи количества съдове за многократна употреба. За висококачественото му измиване е необходимо да има съдомиялни машини, тъй като при голямо количество работа е невъзможно да се постигне необходимия стерилизиращ ефект чрез ръчно измиване. Всичко това и още много други неща, можете да намерите на нашия сайт, също така може да разгледате нашата информативна блог секция в която постоянно публикуваме полезни материали.

Изискванията към професионално оборудване за ресторанти и заведения са коренно различни от тези към домашното оборудване за готвене.

На първо място, важно е да се гарантира издръжливост и дълготрайност. Натоварването на професионалните кухненски уреди е огромно, така че те трябва да са възможно най-здрави и да могат да работят без прекъсване в продължение на дълги периоди от време.

Второ, функционалност и производителност. В големите заведения за обществено хранене често се налага да се приготвят голям брой различни ястия. Ефективността на технологията трябва да бъде съобразена с нуждите на заведението или ресторанта.

Трето, устойчивостта на влиянието на околната среда. Готвенето обикновено се извършва в гореща и влажна среда и не трябва да се използват материали, които са склонни към ръжда и мухъл.