Оборудване за Заведения

Тези, които са решили да отворят собствено заведение или ресторант, винаги са изправени, пред един основен въпрос, а именно – какво оборудване им е необходимо и от къде могат да го купят.

Ефективността на едно заведение се дължи предимно на уменията на готвачите, в приготвянето на вкусни ястия. Добрата им работа обаче в голяма степен зависи и от качеството на кухненското оборудване, неговата конфигурация и компетентното му използване. Голяма е разликата, между това да приготвиш вкусно ястие у дома и да приготвиш същото ястие в много по-голямо количество, по възможно най бързия начин, за да не караш клиентите да чакат. За тази цел в ресторантите и заведенията се използва специално ресторантьорско оборудване, което помага не само да се увеличи скоростта на всички технологични процеси, но и да се подобри вкусът на приготвените ястия.

Общи изисквания при оборудването за заведения

Професионалното оборудване за заведения струва скъпо, така че преди да го закупите трябва да направите някои изчисления, като вземете предвид следните фактори, като:

 • Броя на местата за клиенти;
 • Съдържание на менюто;
 • Площта на кухненската част;
 • Вида на заведението.

По този начин ще можете да определите максималното натоварване на кухненското оборудване, вида на уредите, които са ви необходими и капацитета на шкафовете.

Задаването на зона на кухнята, пряко засяга конфигурацията и начина на подредба на кухненското оборудване. Например в малко помещение технически не би било възможно да осигурите всички необходими уреди, поради което ще трябва да спестите нещо или да изберете по-малки хладилници, печки и т.н.

При избора на кухненско оборудване не забравяйте и факта, че персоналът трябва да се движи свободно в кухнята. Ако площта е твърде ограничена, то по-добре е да потърсите по-ергономични мебели и оборудване за кафенета и ресторанти.

Друго важно изискване е да изчислите производителността , за да постигнете баланс между качеството на храната и скоростта на нейното приготвяне. Изгответе меню, като определите какви ястия искате да сервирате на своите бъдещи клиенти. Така ще разберете дали си струва да плащате допълнително за по-функционални и мощни уреди. Имайте предвид, че за някои ястия ще ви е необходимо специално оборудване, като барбекю, скара, тестомесачка, дозатор и други.

Изисквания към оборудването

Изисквания има не само за оборудването на едно заведение, но и към самите уреди, с които ще обзаведете неговата кухня. Ето и на какво трябва да отговаря едно професионално оборудване за заведения:

 • Да е направено от висококачествени производствени материали;
 • Да има дълъг експлоатационен живот;
 • Да отговаря на всички санитарни стандарти;
 • Да отговаря на всички изисквания за безопасност, при работа;
 • Да разполага с гаранция и оторизиран сервиз, при необходимост от извършването на ремонт.

Какво трябва да знаем за професионалното оборудване за ресторант

Професионалното кухненско оборудване за ресторанти и заведения се разделя на няколко основни групи, в зависимост от сферата на приложение.

Хладилното оборудване

Основните изисквания към хладилните системи са да поддържат постоянна температура и пълна херметичност. Заведенията обикновено разполагат със специални промишлени хладилници, оборудвани с по-мощни компресори, които могат да поддържат температурата дълго време, в случай на временно прекъсване на електрозахранването.

Термично оборудване

Термичното оборудване е основно за по-голямата част от заведенията и ресторантите. Без него не бихте могли да подложите продуктите на термична обработка не бихте могли да приготвите почти никакви ястия. Основните методи на топлинна обработка са пържене, варене, стерилизация и пастьоризация. Основните видове топлинни уреди, които се използват за тях са:

  • Готварски печки, които могат да са електрически (50-60% ефективност), газови (60-65% ефективност), и индукционни (90-95% ефективност);
  • Фурни, които се делят на конвекторни фурни, фурни за закуски, фурни за пица и фурни на дървени въглища. Те могат да бъдат еднокамерни или многокамерни в които могат да се приготвят различни продукти едновременно;
  • Конвектоматите са вид кухненско оборудване, което съчетава функциите на фурна, готварска печка, електрически тиган и фритюрник;
  • Допълнително оборудване, което включва котлони за палачинки, оризоварки, тостери и други.