checklist2

Чеклист за вашия кетъринг бизнес

Винаги се е смятало, че кетърингът е рожба на 21 век. Истината е, че корените му лежат в Древен Египет, когато великите фараони са били придружавани в отвъдното от слуги и готвачи, които да се грижат за тях. По-късно, при Средновековието, се появяват първите банкетни зали, заради високата класа и качественото обслужване стават неразделна част от този занаят. Днес кетърингът е независим бизнес, който обслужва частни събития, независимо дали са на открито, сред природата, или на последния етаж на петзвезден хотел.

За да започнете свой кетъринг бизнес, като начало, е нужно да имате опит или да намерите човек, който да назначите за консултант или съдружник. Добрият екип се нуждае от търпелив и комуникативен координатор с харизматичните заложби на медиатор. Също така, главен готвач с познания за европейска и азиатска кухня, енергични помощници и квалифициран обслужващ персонал. Добре е да имате и доверен партньор

за професионално кухненско и хотелско оборудване.

Чеклист за вашия кетъринг бизнес
Чеклист за вашия кетъринг бизнес

След като подберете най-добрия екип, осигурете му най-добрата кухня. Оборудването трябва да отговаря на менюто, което планирате да предложите на клиентите си. Не е задължително да е окончателно, но е добре да имате поне някаква чернова за ориентир, както и конкретни празнични събития, които бихте желали да обслужвате. Колкото по-тясна ниша изберете, толкова по-голям шанс имате да се развиете и да победите конкуренцията тук :  можете да разгледате различни уреди за „топлинна обработка“ , „фурни и конвектомати“, „уреди за подготовка“, „готварски принадлежности“ и много други.

Местоположението на кухнята и оборудването също е от значение. Набележете си зали, паркове, открити сцени и други специални места, които да предложите на клиентите си. Не забравяйте да направите албум със снимки. Той е полезен както на клиентите, така и на Вас да планирате аранжировката на цветята, украсата, мобилното оборудване, масите, столовете и т.н.

Когато за пръв път правите консултация с клиент, извлечете възможно най-много информация. Не само името и телефона му за връзка, но също темата на събитието, мястото (закрито, открито), броят на гостите (деца, възрастни, вегетарианци, диабетици, хора с алергии). Ако мястото е на открито, заинтересувайте се дали наблизо има източник на вода и ток. В противен случай ще трябва да намерите генератор на енергия и контейнер за питейна вода.

Предварителното меню трябва да е съобразено с възможностите на кухнята, с която разполагате, включително всеки квадратен сантиметър от плотовете за предварителна подготовка, обемът на фризера и хладилника, фурните, гриловете и дори миялните машини. Разделете менюто на две – на студени и топли ястия. Приготвяйте ги и ги съхранявайте отделно едни от други. Декорацията се слага малко преди сервирането и също се съхранява и пренася разделно, особено когато говорим за зелени зеленчуци.

За пренос и сервиране на топла храна най-често се използват банкетни колички. За по-големи събития можете да използвате топли витрини и блок маси. Ако бюфетът е на самообслужване, бен мари  е незаменим помощник. Неговият подвижен капак ще запази ястията сочни и апетитни. Снабдете се още със затоплящи супници, салатни барове, затоплящи лампи и плочи, както и подгревател за чинии.

В задушните летни дни дори големите шатри не биха могли да Ви помогнат. Има и ситуации в кетъринга, когато вместо да затопляте, трябва да държите храната охладена. Ако няма как да използвате хладилници  или фризери и фризерни ракли , можете да използвате и лед. Като за начало, използвайте много лед – дръжте дори чиниите и купите върху лед. Ако гостите не проявяват интерес към някое ястие, заменете го с друго, по-свежо. Например можете да експериментирате с особено популярния напоследък – „Тепаняки сладолед“. А тук : можете да разгледате нашите актуални оферти на хладилно оборудване за „Тепаняки сладолед“.  Никога не сервирайте всичко наведнъж, напротив, сервирайте на малки порции. Използвайте мобилните хладилници и изотермични контейнери. Винаги дръжте храната покрита.

Колкото до платата с плодове и аранжировката, използвайте целия наличен лед. Особено ако клиентът е поръчал карвинг за някои от десертите и искате привлекателният вид на храната да издържи по-дълго време. Обмислете да закупите или наемете шоков охладител и замразител.

Преди началото на всяко събитие, техническият екип трябва да се погрижи за безопасността на гостите, декорацията и озвучаването. Ако има предвидени изпълнители (цигулари, комици), трябва да знаете броят им, времето за изпълнение, подготовката им зад сцена и почивките. Дръжте връзка с тях или с мениджъра им.

За самото събитие може да се нуждаете от сгъваеми или масивни столове, маси, стативи. Най-търсените са кръглите и правоъгълни покривки от санитарен памук, а по-луксозните събития изискват тишлайфери. За столовете са достатъчни еластанови калъфи, докато драперията може да е от тафта, сатен или ламе. Бъдете креативни, когато подреждате масата – салфетките може да са с форма на лодка, кула, обелиск, лилия или шапка. Чаените свещници и вазите с цветя са отличен завършек на декорацията за всяка маса.

Ако клиентът е разпределил местата за гостите, ползвайте картички с номерца, за да им помогнете. Самите маси могат да са стандартни, със столове или пейки. Но могат да са високи, за правостоящи. По-престижните събития може да изискват разделителни колчета с червено плюшено въже и дълга пътека.

Не е излишно да имате гардобиер в екипа си, който да дава номерца за щендъра със закачалки и да следи за недоброжелатели. За хотелите, банкетните и конферентни зали ще се нуждаете от валета, които да се грижат за парко местата и също да следят за безопасността.

Обслужващият екип се дели на три типа – капитани, сервитьори и бармани. Задължително е всички те да носят униформи, като най-предпочитани са бялата риза с черна престилка и удобни обувки. Ако нямате постоянни сервитьори, винаги можете да намете, но за не по-малко от три часа.

Обслужващият екип се грижи за наличието на чисти чаши, било то тънкостенни или обикновени. Най-често ползвани са за вода, вино (бяло, червено, розе), кафе, чай, шот, шампанско, уиски, ракия, бира и коктейл. За кафе-паузите трябва да има задължително обикновена кафе машина или машина за шварц кафе. Не забравяйте сет за захар и сметана. Термос за топла вода с разливна помпа за чай и кани за сок са опционални. Виното се сервира в гарафа, не директно от бутилката.

Всяка маса трябва да има достъп до стъклена или иноксова ледарка с щипка, шампаниера, порцеланови или стъклени пепелници, купички за ядки, разливник с канелка и салфетник. Отделно от това, персоналът трябва да е отзивчив при нужда и незабележим по време на събитието. Пламъкът на всеки конфликт или проблем трябва да се потушават на място. Работа на координатора е да следи събитието от начало до край, но е добре останалите членове на персонала да поемат инициативата при нужда.

Чиниите се сервират отляво с лявата ръка. Винаги се сервира по посока на часовниковата стрелка, като се започва от дамите. Почиства се отдясно с дясната ръка, по три чинии едновременно. Размерите на самите чинии варират, но стандартно 19-диаметровите са предназначени за предястия, следястия, десерти и коктейли; 23-диаметровите – за основно ядене, салата или предястие; 27-диаметровите – за подложка, основно ядене или салата.

Ордьоврите и предястията се сервират върху големи плата или отоплителни плочи. Платата са порцеланови и могат да са както правоъгълни, така и квадратни. Алтернатива е дисплеят за поднасяне на хапки, десерти и торти. Наблизо винаги трябва да има презентационна лъжичка за хапки, особено за френската кухня.

Други интересни допълнения към кетъринг услугите е наличие на шоколадов фонтан на три нива, машина за пуканки и барбекю на дървени въглища. След края на събитието, техническият и обслужващият екип се заемат с почистването. Ако не искате да взимате мръсните съдове със себе си, снабдете се с миялна кухненска количка. При някои случаи може да се наложи да повикате компания за почистване, така че включете всички възможности в сметките си.

Независимо от повода, гостите и нрава на клиента Ви, има едно нещо в кетъринга, което остава непроменено и това е качественото обслужване. Било то вкусната храна, вежливият персонал или харизматичният координатор, упоритата работа и търпението са онези, които ще Ви доближат до успеха и ще затвърдят бизнеса Ви.