Витрини

Ефективността на функционирането на всяко заведение за обществено хранене зависи не само от квалификацията и таланта на готвачите, работещи в него, но и от качеството на оборудването, неговата конфигурация и компетентно използване. Едно е да се приготвя вкусно ястие у дома, а съвсем друго е обработката на голям брой хранителни продукти в много голям обем и възможно най-бързо, за да не чакат клиентите. По тази причина в ресторантите, пицариите, сладкарниците и кафенетата  се използва специално оборудване, което помага не само да се увеличи скоростта на всички технологични процеси, но и да се съхрани готовата продукция.

Бюфетът е система за сервиране на ястия, при която храната се поставя в специално обособена зона, на блок маси. Бюфети се предлагат на различни места, включително хотели, ресторанти и за зали, където се провеждат социални събития. Топлите или студенини бюфети обикновено включват набор от храни със съответните прибори, които са проектирани да бъдат малки и лесно да се консумират, като кексчета, мини пици, коктейлни хапки и т.н.

Основната характеристика на бюфета е, че гостите могат директно да разглеждат храната на масите и незабавно да избират кои ястия желаят да опитат. Бюфетите са ефективни за обслужване на голям брой хора наведнъж. Витрините са важни за съхранение и демонстрация на вече готови храни за консумация. Те са изключително разнообразни като дизайн и по своето предназначение биват:

  • Охлаждаеми: основно служат за краткосрочно съхранение на различни видове нетрайни продукти, изискващи специален температурен режим. При тях храната е видима директно на мястото на продажба или консумация като се спазва зададения температурен режим. Той може да бъде различен според спецификата на изложените продукти.
  • Топли: при тях клиентите могат да се насладят на изложените продукти в зоната на хранене или продажба. Те се поддържат за консумация в топла форма. Витрините са с различен капацитет и компактен дизайн.
  • Неутрални: този тип витрини служи за възможно най-удобна работа на персонала на кафенето и ресторанта. В различните заведения за обществено хранене асортиментът от такива витрини може да е различен, Цените са доста различни в зависимост от производителя, размера и функционалността на конкретния модел.

Популярността на отворената кухня нараства сред ресторантьорите, благодарение на телевизионното риалити шоу Hell’s Kitchen. И това, разбира се,  изисква специално оборудване. Традицията идва от Япония, където отдавна готвачът създава храна като я пържи, приготвя на пара, майсторски нарязва пред посетителите. В отворена кухня е добре да има  затворени шкафове и стелажи за прибори и съдове, които не отвличат вниманието от готвача и работата му. Част от технологичното оборудване може допълнително да включва блок маси, витрини и линии за самообслужване. Експертите в бранша съветват да се използва модулно оборудване, което придава на отворената кухня завършен и солиден вид.

Интересът към азиатската кухня налага закупуването на специална скара тепаняки, която обикновено се нагрява с пропан. Тя се използва широко за готвене на храна пред гостите в ресторантите. На солидна готварска повърхност с решетка на тепаняки може да приготвят малки или полутвърди съставки като ориз, яйца и ситно нарязани зеленчуци.

Разбира се, организирането на отворена кухня е доста отговорно и по тази причина е нужно да се инвестира в специално кухненско оборудване. Не е толкова лесно да се готви в условията на пряк контакт с посетителите; грешки не могат да се допускат. В съвременните условия на висока конкуренция на пазара за обществено хранене хората искат да посещават уютни места, предлагащи не само вкусна храна, но и където могат да се насладят на атрактивно кулинарно шоу.